Kinderen

Van 6 t/m 11 jaar

Aikido Dordrecht heeft verschillende kindergroepen. Voor kinderen van 6 t/m 8 jaar is er een groep op woensdagmiddag of zaterdagochtend. Voor kinderen van 9 t/m 11 jaar is er les op zaterdag.

Tijdens de kinderlessen ligt de nadruk op samenwerken, discipline, respectvol met elkaar omgaan en doorzettingsvermogen. Aikido technieken, bewegingsvormen en spelletjes wisselen elkaar af en de kinderen raken op laagdrempelige wijze bekend met traditionele Japanse normen en waarden.

Naarmate de kinderen ouder en meer gevorderd raken, worden de oefeningen en technieken complexer. Er worden verschillende aanvallen geoefend en er wordt meer gelet op lichaamshouding en details in de uitvoering.

Jongeren

Van 12 t/m 15 Jaar

Voor jongens en meiden van 12 jaar en ouder is er les op maandag- en donderdagavond. Tijdens de lessen voor jongeren wordt er gewerkt aan de conditie, het versterken van het lijf en ligt de nadruk op leren focussen, rustig blijven en een techniek goed uit proberen te voeren.

De spelvormen van de kinderlessen verdwijnen. Er wordt serieus getraind en discipline en wederzijds respect volgens tradioneel Japanse normen en waarden staan centraal.

Er wordt veel geoefend op rollen en ook er wordt een begin gemaakt met het maken van vrije vallen. Door moeilijkere, bijvoorbeeld klemtechnieken te oefenen, worden de jongeren lichamelijk en ook mentaal uitgedaagd en wordt een beroep gedaan op hun doorzettings- en uithoudingsvermogen.

De lessen voor jongeren kenmerken zich door hard werken, een goede sfeer en onderlinge vriendschap.

Volwassenen

Vanaf 16 jaar

Aikido Dordrecht heeft een uitgebreid lesaanbod voor iedereen vanaf 16 jaar.

Er zijn aparte lessen voor beginners en meer gevorderde Aikidoka’s. Mannen en vrouwen trainen op respectvolle en harmonieuze wijze met elkaar, ieder op zijn of haar eigen tempo.

Tijdens de lessen worden Aikido technieken geoefend en is er veel aandacht voor rollen, valbreken en de basisbewegingen van Aikido. Ook wordt er regelmatig met houten wapens getraind.

Regelmatig trainen maakt je fysiek en mentaal weerbaarder, je conditie, concentratie en timing verbetert. Het lichaam wordt soepeler en je wordt je meer bewust van je lichaamshouding.

45-Plus

Een levenlang Aikido

Voor mannen en vrouwen ouder dan 45 jaar zijn er op dinsdag- en woensdagavond aparte 45-plus lessen.

Tijdens deze lessen wordt er op een laagdrempeliger tempo uitgebreid stilgestaan bij de basis van Aikido, toegespitst op weerbaarheid, concentratie en het verbeteren van de conditie en de lichaamshouding. Stap voor stap komen de vele technieken aan bod die Aikido zo divers maken, en dat alles in een traditioneel Japanse culturele sfeer.

Aikido is niet gericht op competitie; iedereen beoefent Aikido op de manier waarop het eigen lichaam het toelaat. Vandaar dat leeftijd niet van belang is om met Aikido te beginnen.