De Aikikai Foundation is een organisatie die is opgericht om de erfenis van Aikido over te dragen en te promoten. Aikido is gecreëerd door de grondlegger om het lichaam en de geest via Aikido te trainen. Aikido heeft zich inmiddels al in zo’n 130 landen van de wereld gevestigd. Onder leiding van Doshu verenigen een groot aantal Shihan en Shidoin hun inzet om Aikido te verspreiden. Dit doen zij in Japan en ver daar buiten.

Aikido Dordrecht heeft als doelstelling het Aikido te verspreiden volgens de principes van grondlegger O’Sensei, Morihei Ueshiba, en Aikikai So Hombu. De leraren van Aikido Dordrecht zijn daarvoor niet alleen actief in Nederland. Zij verzorgen meerdere malen per jaar diverse stages in het buitenland. Daarnaast bezoeken Aikidoka’s van Aikido Dordrecht zelf regelmatig stages in binnen- en buitenland bij Doshu, bij Dojo-cho en bij Aikikai Shihan.

Morihei Ueshiba (1883–1969) heeft Aikido ontwikkeld en voortgebracht. In die hoedanigheid was hij de eerste Doshu, maar het is gebruikelijker om naar hem te verwijzen als O’Sensei (Grote leraar). Doshu zou vertaald kunnen worden als ‘Meester van de weg’. De term refereert naar het hoofd van de Aikikai. Na O’Sensei heeft zijn zoon Kisshomaru Ueshiba (1921–1999) het leiderschap overgenomen en daarmee de titel Doshu aangenomen. Dit vond plaats in 1969 na de dood van zijn vader Morihei Ueshiba. Hij was daarmee de eerste persoon in Aikido waarnaar met de titel Doshu verwezen wordt.

De derde Doshu, Moriteru Ueshiba (geboren 1951) is de huidige Doshu. Hij is de kleinzoon van de grondlegger en volgde zijn vader, Kisshomaru Ueshiba, op als Doshu in 1999. De verwachting is dat Mitsuteru Ueshiba (geboren 1981), de huidige Dojo-cho, hem als Doshu opvolgt.